Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

lördag 23 oktober 2010

Valencay


Valencay (obs egentligen med svans under c, men jag lyckas inte få det med denna maskin) är egentligen tre saker. I detta sammanhang är det an PDO ost. Gjord av getmjölk. Och erhöll sin PDO-status såpass sent som 1998. Det är även ett vin, som erhöll sin AOC-status ännu senare. Men namnet kommer av orten med ett berömt slott, som då naturligtvis heter Château de Valencay.

Slottet är numera ett museum och i deras restaurang åt jag för första gången denna ost, som serverades med lite sallad och drack ett glas Valencay-vin, som då just innan blivit AOC-vin. Från restaurangen har man en fin utsikt mot slottet. Slottets mest kända ägare var nog Napoleons utrikesminister Talleyrand. Den som sett någon Napoleonfilm, så kommer kanske ihåg mannen med benet.
Han köpte hur som helst detta slott, som på den tiden hade Frankrikes största ägor bland de privata slotten.

Slottet ligger alltså i Loiredalen i det som kallas Centre eller tidigare Berry mellan Tours och Bourges. Ost har naturligtvis gjorts länge i trakten. Det sägs att osten tidigare var pyramidformad. När sen Napoleon besökte sin utrikesminister efter sin inte helt lyckade tur till Egypten så ville han inte längre se pyramider så han högg av toppen på osten, och så lär den alltså ha fått sin nuvarande form.
Osten tillverkas i 220 grams bitar och normalpriset ligger drygt 4€ eller ca 18€/kg. Vi har tidigare tyckt att det finns mer prisvärda getostar, men visst är den helt ok. Kanske något torr i konsistensen.
Vår ost var tillverkad i Anjouin och gjord på opastöriserad mjölk.
I jämförelse med vår lokala getost, så smakar den väldigt lika, men eftersom den är lite dyrare så blir den klassad som en 3-Hertigost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar