En nygammal ost. Tyvärr finns det ju så många att en del blir bortglömda mellan varven. Detta är en ost, som är svår att stava till och svår att uttala i början. Tror det ska uttalas Laköj. Har fått sitt namn efter en ort med samma namn i Auvergne. Man kan säga att den är syster (eller bror ) till Bleau d'Auvergne. På mitten av 1800-talet försökte man standardisera osttillverkningen i trakten och då blev det två huvudspår. Dvs just dessa. Bleu d'Auvergne har redan erhållit PDO-status och enligt min tunga bör även denna få det. Kanske ännu bättre nämligen. Det närmaste man kommer Roqueforten utan att köpa originalet.
Görs i olika storlekar. Den vanligaste är nog den större varianten på 2,5 kg.
Men denna är gjord på komjölk. Vitsordet för denna ost, som kostar kring 17€ blir en 4-Kungsost. Roqueforten får man nämligen ofta till ett lägre pris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar