Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

lördag 16 april 2011

Laguiole Nr 38


För oss en helt ny ost. För mänskligheten en väldigt gammal ost. Redan de gamla romarna kände till osten. En traditionell hårdost. Fått sitt namn av den lilla orten med samma namn. Googlar man så märker man att namnet är mer känt för kniv med korkskruv. Anses vara världens bästa nämligen.
Namnet uttalas Lagiol.
Orten ligger i departementet Aveyron i Centralmassivet eller Midi-Pyrennerna, beroende på vilken klassificering man väljer. Norrut ligger departementet /osten Cantal NO Lozère. Från dessa tre grannliggande departement kan ko-mjölken komma. Osten görs enbart på opastöriserad mjölk. Verkar inte ens ha en variant åt amerikanarna. Görs i stora runda ostar med en diameter på 40 cm och en vikt på 40-50 km. Så det man får är bara en bit av en våning så att säga. Denna bit hade lagrats sex månader och hade en liten struktur, eller vad man ska säga. Den var alltså inte helt slät. Fin arom och en mycket aromatisk smak. Enligt min mun den godaste av alla franska hårdostar vi testat; Cantal, Comte, Beaufort och Emmenthal.
Helt logiskt är det en PDO-ost.
Vi betalade 11,90/kg eftersom de hade den på special. Varför tog vi bara en bit??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar