Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

måndag 18 april 2011

Chaumes Nr 40


Detta är en krämig ost, som kommer från Jurancon, som ligger i södra Aquitaine eller västra Pyrenneerna, hur man nu vill klassificera landet. Det finns tyvärr så många olika alternativ. Hur som helst så kommer den från departementet Pyrénées-Atlantiques. Orten har även gett namnet åt ett vin.
Verkar bara vara en ost av en tillverkare. Namnet Chaumes finns även på andra ostar, så det kan vara lite missvinde. Det är dock ett vanligt namn i Frankrike på jordbrukslägenheter. När man kör omkring / joggar så ser man ofta skylten Les Chaumes. Det betyder enligt ordboken stubbåker eller halm.
För ovanlighetens skull så stod det på ostpaketet att den skulle vara en timme i rum innan servering. Nå inte trodde jag det var så noga utan jag hade den på osttallriken som vanligt från innan servering tills det var dags för osten. Då hade den runnit ut! Alltså de menar vad de säger. En timme, alltså. Inte mer.
Osten görs av komjölk och är precis så mjuk och krämig som de säger. Inte så menlös som många andra krämiga är. Förpackningen vägde 250 gram och kostade 3,95 dvs 16€/kilo. För det priset så hittar man nog många bättre ostar i Frankrike, så vitsordet kan inte bli bättre än 3-Hertigost. Men lite skojig ser den nog ut i sin fina förpackning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar