Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

tisdag 26 oktober 2010

Sainte-Maure de Touraine


Detta är en av de mest kända getostarna. Den har fått sitt namn av orten Sainte-Maure de- Touraine, som ligger ca 4 mil söder om Tours. Osten på bilden är köpt i staden. Själva apellationsområdet sträcker sig några mil i alla riktningar och det betyder att vi just nu bor i St-Maure de Tourainedistriktet och har närmaste producent inom joggingavstånd.
Osten görs alltid i en cylinderform och för att skilja den från andra liknande så har den allttid ett halmstrå i mitten. Vi har hittat liknande lokala ostar utan strå och då är de helt enkelt inte auktoriserade PDO-ostar.
De väger 250 gram.
Osten är den näst mest producerade av alla getostar i Frankrike, och även den kanske med kopierade. I Norden säljs ju många getostar från Frankrike bara med namnet Chevre, som ju helt enkelt betyder get. Det finns även många fabriksostar just med namnet Saint-Maure, men de är inte PDO-ostar. Det är bara de som får heta Saint-Maure-de Touraine. Allstå ha namnet efter orten som betyder Saint-Maure från Touraine.
Osten på bild bör på franska då heta Saint-Maure de Touraine de Saint-Maure de Touraine!
Vi tycker att detta är en väldigt säker och bra getost. I affären kostar den mellan 15 – 18 € eller 3,50-4,00€/styck och vi klassar den som en 4-Kungsost. Inte något vi har hela tiden, men med jämna mellanrum.
Den går bra att ha på en ostbricka, men i trakten säljer man även smördegsinbakade specialiteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar