Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

onsdag 27 oktober 2010

Cantal


Detta är en av Frankrikes äldsta ostar och har en känd historia om 2.000 år dvs redan de gamla romarna kände till osten. Det är en hårdost, som kommer från Centralmassivet, från ett område, som kallas Auvergne och från ett departement, som numera heter Cantal. Ca 85% av departememtens areal är godkänd som PDO.
Ostarna görs i 35-45 kilos former och säljs enligt olika mognadsgrad. Den kännspaka mörka skorpan kan eller bör man lämna, men osten närmast skorpan är den mest välsmakande.
Det produceras ca 15.000 ton varje år. Mjölken produceras av 2100 producenter. Det behövs 10 liter mjölk för ett kilo ost. Varje producent klarar alltså i snitt 70.000 liter.
Ostarna säljs i tre åldersklasser; Cantal jeune 30-60 dgr, entre-deux 90-210 darar och vieux min. 240 dagar.
Detta är en ost, som finns i de flesta ostdiskar och mot bakgrund av att den dessutom ofta säljs till lockpriser, så har vi den rätt ofta på ostbrickan. Den vi köpte senast kostade under 8€/kg. Med det priset så kan den inte få annat vitsord än en 5-Kejsarost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar