Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

måndag 25 oktober 2010

Camembert


Detta är väl en av de mest kända och mest kopierade franska ostarna. Den har fått sitt namn efter orten Camembert, som ligger i Normandie mellan Rouen och Rennes.
Den lär ha upptäckts 1791 och gör med hjälp av komjölk och två mögelsvampar.
Det finns både enklare varianter, som görs på pastöriserad mjölk och bättre, som görs på opastöriserad mjölk. De pastöriserade kan i princip göras var som helst. Den jag nu har på bild är en pastöriserad variant, som dock är gjord i Normandie. Det är alltså inte fråga om en PDO-ost.
Eftersom det ju alltid finns femton varianter av Camembert, så är det rätt sällan vi har den. Men visst är den väldigt smakrik och när denna ex fanns på specialpris 1,50 för 275 gram, så blir den nog väldigt prisvärd. Kanske vi borde leta lite mer efter de ovanligare varianterna.
Som synes saluförs den alltid i sin karaktäriska lilla ask. Vi har sett odlingar av dessa trän på olika håll i Frankrike. Även det är en big business!
Vitsordet för opastöriserad version är helt klart 4-Kungsost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar