Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

lördag 13 november 2010

Pouligny-St-Pierre


Ännu en getost från Frankrike. Av någon anledning har det inte blivit av att testa dessa äkta pyramider tidigare. Bara Valencay och en hel del andra getostar. Vi är inte så där jätteförtjusta i getost, utan har dem på brickan lite nu och då. Har inte tyckt att skillanderna är så stora och därför har vi inte valt denna förr, tyvärr.
Namnet har den fått efter den lilla byn Pouligny-St-Pierre, som ligger i Centre. Ca 100 km söder om Tours, mellan Poitiers och Châteauroux. Orten syns säkert inte i skolatlasen.
Kring denna ort finns ett tiotal tillverkare av denna PDO-ost. Och den är HELT annorlunda än ex. Sainte-Maure, som ju tillverkas bara en mil norrut. Den finns i mörka och ljusa varianter och jag had evalt den ljusa. Mjuk i konsistensen, aromatiks fin doft och en underbar smak. En av de bästa ostarna vi köpt. Och eftersom priset inte är värre än ca 20€/kg så måste vitsordet bli 5-Kejsarost. Nu ska vi på jakt efter denna ost.
Vi köpte den när vi i veckan var söderut i en affär ca 2 mil söderut. När jag sen igår var till vår supermarket, som ligger en mil norrut, så hittade jag ingen ost alls. Tydligen säljs den verkligt lokalt och i små volymer.
SE även BESÖK i byn Pouligny-Saint-Pierre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar