Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

torsdag 11 november 2010

Emmental - Schweizisk


Ännu en av de mest kända ostarna. Kallas ju ofta enbart för schweizerost och har ju de kännspaka hålen, som man tror att en ost från Schweiz måste ha. Många är ju hårdostar och många har hål, men inte alla.
Det är en kokost, som gör spå opastöriserad ost och som görs i rejäla ostar. Det lär gå åt mer än ett ton mjölk till en enda ost. Namnet kommer från dalgången där man startade tillverkningen, Emmenthal dvd dalgången kring floden Emmen. Historiskt vet man att osten har tillverkats sedan 1200-talet. Numera tillverkas den på flera håll Schweiz och även i Frankrike, där den helt logiskt kallas fransk emmentaler.
Vi hade den på en ostbricka med andra hårdostar. Och tur var väl det. Vi ansåg nämligen
Att den var förvånandsvärt svag i doften, vilket ju inte är ett måste, men ofta ett tecken. Knappt någon smak. Och mot bakgrund av priset i Frankrike dvs kring 10€/kg, så kunde den inte få något annat vitsord än 2-Grevéost . Inte värd att köpa hem.
Detta visar kanske även hur många och hur goda och hur billiga ostar det finns i Frankrike. Antagligen är osten biligare i Schweiz och då blir den ju mer prisvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar