Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

måndag 15 november 2010

Brie de Meaux


Det kanske mest välkända ostmärket. Och det mest kopierade. Brie är en vitmögelost, som är gjord på komjölk. Men görs lite varstans. Det finns två varianter, som har fått PDO stämpel. Den ena är Brie de Meaux, som alltså kommer från trakterna av byn Meaux, som litter i Île-de-France dvs strax öster om Paris.

Görs i de kännspaka stora runda formerna. Den görs av opastöriserad mjölk. Osten har en lång historia och det finns många anekdoter om den. En är den att Talleyrand, som var Frankrikes utrikesminister under förhandlingarna efter den välkända förlusten vid Waterloo utmanade de andra ministrarna på en osttäävling. Det lär ha varit ett sextiotal ostar, som delegaterna hade haft med sig i Wien. Brie de Meaux vann. Och det betyder nog att många fransmän än idag anser att de vann den sista och avgörande drabbningen.

Talleyrand var ju även utrikesminister redan under Napoleons tid och det sägs att han inte var trogen någon annan än sin Brie de Meaux under sin livstid. Noteras kan att det ju även fanns en ost, som nyligen fick PDO-status och som ju har namnet efter det slott/by som han ägde under denna tid. Se Valencay-osten.

Hur som helst så är detta en god och mycket prisvärd ost. Normalpriset ligger väl över 10€, men den finns så ofta på specialpris att det normala priset snarare är under 10€.

Är en säker ost och med det priset, så kan nog inte vitsordet bli annat än 5-Kejsarost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar