Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

lördag 26 mars 2011

Pont l'Evêque


Detta är en av de klassiska, gamla ostarna i Frankrike och kommer från Normandie. en sk kittost. Egentligen en fyrkantig historia, men min bit är hälften. Anses ha kraftig arom, men jag vet inte riktigt. Kanske om man jämför med vanliga ostar i Norden, men inte om man jämför med vanliga franska ostar, exempelvis den föregående normandiosten Normanville känns nog betydligt mer!
Men helt klart en aromatisk och angenäm ost, även om vi inte har den så ofta på ostbrickan. Orsaken är väl helt enkelt att det finns 364 andra :)
Det är naturligtvis en PDO-ost. De flesta görs av opastöriserad mjölk, men en liten del även av pastöriserad mjölk. Antagligen för export till Staterna.
Det är en koost, liksom de flesta från Normandie. Priset ligger kring 15€/kg och vitsordet blir en klar 4-Kungsost.
Den andra bilden innehåller Camenbert och Pont l'Eveque, båda köpta i Calvados i Normandie, med sina traditionella träaskar.

TILLÄGG: 10/11. Testad på nytt och visst doften är kraftig, men smaken är nog rätt klen, så det sänkt nog till en 2-Greveost, men beaktande av att den ju kostar "hela" 15€/kg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar