Välkommen! Till min ostblogg.

Denna blogg innehåller nu över 45 ostar, främst från Frankrike.

Har även en mat&vinblogg och en reseblogg med Frankrike & Portugal, som vi nu vistats i över 100 veckor. (Egna bloggar; till höger)

tisdag 4 oktober 2011

Neufchâtel


Efter en liten paus, så återkommer jag. Denna gång från Normandie (se även resebloggen). Därför tänkte jag det kunde vara lämpligt att börja med departementets enda AOC ost: Neufchâtel.
Men det är inte vilken ost som helst. Det är Normandies äldsta och en av Frankrikes äldsta. Omtalad redan år 1035.
Det är en vitmögelost, som görs av komjölk och som helt naturligt får denna yta. Den görs oftast hjärtformad. Men görs som mindre ostar även som tegelstenar. Den vanligaste storleken är 200 gram. Den större kring halvkilot.
Osten har fått ritt namn av staden Neuchâtel-en-Bray, som liggger i departementet Seine-Maritime och är ett av de två departementen i Övre Normandie.
Osten blev en AOC-ost 1977. Produktionen är ca 1000 ton per år. Produktionen är rätt konstant, men andelen opastöriserad har ökat stadigt. 1991 gjordes ca 25% av pastöriserad mjölk, men numera endast ca 2,5%.
Det finns 29 producenter av denna spännande ost.
Vi betalade 1,90 för vårt 200 grams hjärta och var väldigt nöjda. Minns att vi haft den nångång förr och att vi då inte var nöjda. Kan ha varit en pastöriserad version.
Så vitsordet blir en stark 4 dvs en Kungsost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar